زمانی که فردی میخواهد وارد کسبوکاری شود، باید در ابتدا به این موضوع فکر کند که این کسبوکار چگونه سوددهی خواهد داشت و دستمزد آن چگونه محاسبه میشود. با در نظر گرفتن این موضوع شما میتوانید راحتتر تصمیم بگیرید که از کسبوکار خود چه انتظاری دارید. کار کردن در یک بنگاه مشاور املاک یکی از آن شغلهایی است که شما باید در ابتدا نحوه محاسبه دستمزد خود که همان کمیسیون املاک نام دارد را بهطور دقیق یاد بگیرید. در واقع یکی از مهارت هایی که هر مشاور املاک خوب باید بداند نحوه محاسبه سریع و دقیق کمیسیون املاک می باشد.
اینگونه میتوانید در هر معامله کمیسیون خود را بهدرستی حساب کنید و آن مبلغ را از هر دو طرف معامله دریافت کنید. البته باید بگوییم که شاید در ابتدا محاسبه کمیسیون املاک کمی سخت و دشوار به نظر برسد؛ اما با یادگیری صحیح اصول انجام این کار میتوانید پس از چند بار محاسبه، بهطور ذهنی و بدون کاغذ و قلم این کار را انجام دهید. ما در این مقاله میخواهیم به بررسی دقیقتر چگونگی محاسبه کمیسیون املاک بپردازیم تا در این راستا کمکی به شما کرده باشیم.
حق کمیسیون املاک چیست و چند نمونه دارد؟
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم حق کمیسیون همان دستمزدی است که فرد مشاور املاک در ازای هر معامله از طرفین معامله دریافت میکند. میزان این حق کمیسیون یک مصوبه کلی دارد که از سوی اتحادیه صنف مشاورین املاک تصویب میشود و طی بخشنامههای مشخصی به بنگاههای مشاور املاک ابلاغ میگردد. هر بنگاه مشاور املاکی با توجه به نرخی که اعلامشده، باید نسبت به دریافت حق کمیسیون خود اقدام کند. این حق کمیسیون بهنوعی یک کارمزد بهحساب میآید و مبلغ آن در هر شهر و شهرستان با توجه به ملک مورد معامله تغییر خواهد کرد.
البته لازم به ذکر است که در چندماهه گذشته قانون جدیدی برای دریافت حق کمیسیون وضع شد تا جلوی برخی از قانونشکنیها گرفته شود. زیرا متاسفانه برخی از بنگاههای مشاور املاک بر اساس آنچه به ایشان ابلاغ شده بود عمل نمیکردند و مبالغ بیشتری را از طرفین معامله میگرفتند. بر اساس مصوبه جدید، حق کمیسیون املاک در هر معامله برابر 0.5 درصد از مبلغ کل معامله است که هر دو طرف معامله باید 0.25 درصد از آن را پرداخت کنند. همچنین باید بدانید که حق کمیسیون برای هر معامله بهصورت جداگانه محاسبه میشود. برای مثال حق کمیسیون زمانی که یک ملک خریدوفروش میشود با زمانی که ملکی برای رهن و اجاره مورد معامله قرار میگیرد متفاوت است. در ادامه به بررسی هریک از آنها میپردازیم.
نحوه محاسبه کمیسیون برای رهن و اجاره ملک
همانطور که گفتیم اتحادیه برای محاسبه کمیسیون املاک هر نوع معاملهای یک قانون کلی تعیین کرده که با توجه به آن باید مبلغ موردنظر مشخص شود. معمولا زمانی که یک ملک اجاره داده میشود، یکچهارم اجاره هرماه بهعنوان حق کمیسیون پرداخت میشود. البته این پایان کار نیست؛ زیرا بیشتر املاک بهصورت رهن و اجاره معامله میشوند. بنابراین باید مبلغی که بهعنوان رهن در نظر گرفته شده نیز در میزان حق کمیسیون لحاظ شود. برای انجام این کار باید اول مبلغ رهن به اجاره تبدیل شود. بهطورکلی به ازای هر یکمیلیون تومان، 30 هزار تومان اجاره در نظر گرفته میشود.
برای مثال اگر میزان رهن آپارتمانی 50 میلیون تومان باشد، برای تبدیل این مبلغ به اجاره تنها کافی است که 50 را ضربدر 30 هزار تومان کنید که مبلغی برابر یکمیلیون و پانصد هزار تومان میشود. حال باید این مبلغ را با مبلغ اجاره ماهیانه جمع کنید. برای مثال اجاره ماهی یکمیلیون تومان است. پس یکمیلیون و پانصد هزار تومان را با یکمیلیون تومان جمع کنید که برابر دو میلیون و پانصد هزار تومان میشود. از مبلغ بهدستآمده 2.5 درصد یا همان یکچهارم حق کمیسیون املاک است که هردو طرف معامله باید پرداخت کنند. البته 9 درصد مالیات بر ارزشافزوده را نیز نباید از قلم بیندازید. بنابراین باید دو میلیون و پانصد هزار تومان را ضربدر 0.09 کنید که میشود 225 هزار تومان که باید به یکچهارم مبلغ کل اضافه شود.
نحوه محاسبه کمیسیون برای خریدوفروش ملک
در فوانین محاسبه کمیسیون املاک، محاسبه حق کمیسیون برای خریدوفروش نیز روند مخصوص به خود را دارد که در ادامه نگاه دقیقی به آن میاندازیم. کمیسیون برای خریدوفروش به دو بخش تقسیم میشود: معاملاتی که در آن قیمت ملک موردنظر کمتر از 500 میلیون تومان است و معاملاتی که قیمت ملک بیشتر از 500 میلیون تومان است. در معاملاتی که نهایتا قیمت ملک تا 500 میلیون تومان است، معمولا 0.5 درصد از مبلغ کل سهم مشاور املاک میشود. برای مثال اگر ملکی با قیمت 300 میلیون تومان خریدوفروش میشود، نیم درصد آن باید بهعنوان حق کمیسیون پرداخت شود. البته 9 درصد مالیات را نیز باید پرداخت کنید.
در معاملاتی که ارزش ملک بیش از 500 میلیون تومان است کمی محاسبات متفاوت است. زیرا به ازای هر 100 میلیون تومانی که بر ارزش ملک افزوده میشود باید 0.25 درصد دیگر محاسبه شود. شاید در ابتدا کمی گیجکننده به نظر برسد اما مرحلهبهمرحله با ما همراه باشید تا شیوه محاسبه را یاد بگیرید. برای مثال قیمت ملکی 700 میلیون تومان است پس حق کمیسیون از 0.5 درصد 500 میلیون و 0.25 درصد 200 میلیون مابقی تشکیل میشود. البته با احتساب 9 درصد مالیات بر ارزشافزوده.
مبلغ بهدستآمده، همان مبلغی است که باید بهعنوان حق کمیسیون توسط طرفین معامله به بنگاه مشاور املاک پرداخت شود. توجه داشته باشید که شما باید معاملات خود را در بنگاههای مشاور املاک مجاز که دارای پروانه کسب هستند انجام دهید تا دچار برخی مشکلات مانند نقض قرارداد یا کلاهبرداری نشوید.
سخن پایانی
آشنایی با نحوه محاسبه کمیسیون املاک باعث میشود که شما بهعنوان یک مشاور املاک با نحوه کسب درآمد از معاملات آشنا باشید و بتوانید درآمد خوبی در این حوزه کسب کنید. به خاطر داشته باشید که کمیسیون بخش اصلی درآمد از املاک را تشکیل میدهد و اگر از نحوه محاسبه آن بیخبر باشید ممکن است مجبور به تغییر شغل خود شوید. علاوه بر این مشتریان نیز میتوانند با استفاده از روشهای کفتهشده در این مقاله کمیسیون واقعی را حساب کنند تا سرشان کلاه نرود.